Adana Müzelerini Gezelim

Daha önce yurtdışı gezilerine katılanlar genellikle oradaki müzelerin çokluğundan söz ederken ülkemizde az sayıda olduğundan hayıflanırlardı. Tabiî ki bahsettikleri müzeler bazen Louvre veya Hermitaj gibi büyük müzeler olmakla birlikte, edebiyat müzesi, uçak müzesi, radyo müzesi gibi küçük ihtisas müzeleri veya önemli yazarlar ve devlet adamları adına açılmış anı müzeleriydi.

Adana ihtisas ve anı müzeleri açısından son zamanlarda oldukça zenginleşti. Müzeler kenti denilebilecek kadar yeni müzeler açıldı. Sizler de en az bir hafta sonunuzu bu müzeleri gezerek değerlendirebilirsiniz.

Bunun için gezmeye Taşköprü civarından başlamanızı öneririz. Taşköprü’nün kuzey tarafındaki Zübeyde Hanım Parkı’nda elinde ”Nutuk” kitabını tutan Atatürk Heykeli’ne kadar yürürseniz, yolun hemen karşısında iki önemli müze binasını fark edebilirsiniz. İsterseniz gelin bu iki müzeyi birlikte gezelim.

Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

Cumhuriyetten evvel Adana’nın zengin aileleri Seyhan Nehri’nin doğu kıyısı boyunca sıralanmış konaklarda otururlardı. Bu yüzden Atatürk Müzesi’nin yanında bulunan bir sıra tarihî konağa hâlâ “Sıra Konaklar” ismi verilmektedir. Bu konakların içinde bulunan Suphi Paşa Konağı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün, iki ziyaretinde de kaldığı bu ev, Atatürk’ün Adana Seyahatleri fotoğraflarıyla etnografik malzemelerin sergilendiği bir müze haline getirilmiştir. Müzede Kurtuluş Savaşı sırasında Adana ve çevresinin mücadelesi anlatılırken diğer taraftan da, 19. yüzyıl Adana yaşantısı hakkında bilgi verilmektedir. Avlusunda çay molası verip, nefeslenebileceğiniz bir alan da bulunmaktadır.

Adres: Kayalıbağ Mah. Seyhan Cad. No:59 Seyhan

Telefon: (0322) 359 78 66

Kış Dönemi:  08.30 – 16.30

Yaz Dönemi: 08.30 – 18.30

Pazartesi günleri kapalı, ücretsiz

Adana Sinema Müzesi

Atatürk Evi’nin hemen yanı başında bulunan ve Sıra Konaklar’dan bir diğerinde hizmet eden bu müzede Adana ve sinema konu edilmiştir. Özellikle Yeşilçam döneminde kentin Türk Sineması üzerindeki etkisini, bu müzeyi ziyaret ettiğinizde anlayacaksınız. Müzenin ana teması Adana’nın sinema sanatı üzerine katkısı ve Adanalı sinemacılarıdır. Yılmaz Güney, Abidin Dino, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Şahin Kaygun, Muzaffer İzgü, Şener Şen ve Ali Özgentürk başta olmak üzere çok sayıda Adanalı sinemacının anlatıldığı müzede Abidin Dino, Orhan Kemal ile Muzaffer İzgü’nün balmumu heykelleri, sinema sanatçılarına ait özel eşyalar ile filmlerine ait dokümanlar bu müzede saklanmakta ve sergilenmektedir. Ayrıca 1895 yılından beri basılmış fotoğraf ve sinema ile ilgili (tarihî ve güncel) 3000 kitabı kapsayan bir kütüphane, araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.

Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi

Adana Sinema Müzesi içerisinde yer alan Mehmet Baltacı Fotoğraf Müzesi’nde ise, en eskisi 1890 yılına ait olmak üzere çok sayıda tarihi fotoğraf makinesi sergilenmektedir. Müzede Türk fotoğraf dünyasının önemli isimlerinden İzzet Keribar, S. Haluk Uygur, Sadık Demiröz, Sami Güner; Reha Bilir gibi ustaların kullanmış oldukları fotoğraf makinaları ve fotoğraflarının sergilendiği özel bölümler yer almaktadır. Araştırmacılar için, çoğu tarihi olmak üzere on bin civarında Adana fotoğrafı müze arşivinde yer almaktadır.

Adres: Kayalıbağ Caddesi, 01010 Seyhan

Telefon:  (0322) 454 38 57

Hafta içi: 08.00 – 17.00

Cumartesi: 09.00-17.00

Pazar: 10.00- 17.00

Ücretsiz

Karacaoğlan Müze Kütüphanesi

Yine aynı bölgede, eski askerlik şubesi yanında bulunan tarihî Dişçi Ethem Konağı’ndaki bu müze kütüphanede, Adanalı ressam Etem Çalışkan’ın Karacaoğlan şiirlerinden esinlenerek tasarladığı tabloların sergilendiği müzede, Türk Edebiyatı’nın önemli kalemlerinden, aynı zamanda Adanalı olan Yaşar Kemal ve Muzaffer İzgü’nün kullanmış oldukları daktilolar ile edebiyatçılara ait kişisel eşyalar sergilenmektedir.

Adres: Mestanzade Mah. Debboy Cad. No: 2, 01020 Seyhan

Telefon:  (0322) 352 29 44

Hafta içi:  10.00– 19.00

Cumartesi: 10.00 – 19.00

Pazar günleri kapalı, Ücretsiz 

Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi

Adana Rum Kilisesi olarak kullanılan bina, daha sonra Etnografya Müzesi olarak kullanılmış ve Anıt Müze adını almıştır. Şimdilerde bu alanda Adana ve çevresini anlatan fotoğraflar sergilenmektedir.  Anıt Müzesi ile aynı bahçede yer alan iki katlı yapının üst katında Adana’nın geleneksel yaşamının anlatıldığı Gelin Odası ve Baş Oda, zengin yemek kültürünü anlatan mutfak ve günümüzde önemini kaybetmeyen dokumacılığın anlatıldığı odalar bal mumu heykellerle zenginleştirilmiştir. Girişte Adana yemekleri servis eden bir müze lokantası var;  yüzük çorbası ve içli köfte yemenizi öneririz.

Adres: Kuruköprü Mahallesi, Ziyapaşa Cad. No: 7 Seyhan

Telefon: (0322) 363 37 17

Kış Dönemi:  08.30 – 17.30

Yaz Dönemi: 08.30 – 19.00

Hergün açık, Ücretsiz

Şeyh Cemil Nardalı Konağı

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına büyük katkı sağlayan Şeyh Cemil Nardalı tarafından yaptırılan konak restore edilerek, Adana kültürünü anlatan etnografik malzelerin sergilendiği bir kültür evine dönüştürülmüştür. Bahçesindeki 245 yıllık Sakız Ağacı’nı görmenizi, gölgesinde çayınızı içmenizi tavsiye ederiz.

Adres: Akkapı Mah. 12122 sok. Seyhan

Telefon: (0322) 361 61 08

Hafta İçi:  08.00 – 18.00

Ücretsiz

Şakir Paşa Konağı

Atatürk, Milli Mücadele yıllarında Adana’ya geldiğinde bu konakta, Adana eşrafından oluşan bir heyet ile işgal altındaki yerleri ve mücadeleleri konuştukları bilinmektedir. Bina günümüzde dönemin günlük yaşamını anlatan bir sergileme ile ziyaretçilerini ağırlarken, drama başta olmak üzere gençlere yönelik çeşitli eğitimlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Adres: D-400 Karayolu, Sıdıka Sabancı Orta Okulu Karşısı, Seyhan

Telefon: (0322) 435 05 01

Hafta İçi:  08.00 – 18.00

Ücretsiz

Yeşiloba Şehitliği ve Millî Mücadele Müzesi

Bu mekânda Kurtuluş Savaşı sırasında Adana’yı işgal edenlerle birlikte davranan bazı Ermeni çetecilerin, 100 civarında Türk’ü yakarak öldürdüğü çiftlik binası bulunmaktadır. Olay 100 civarında küçük heykelle tasvir edildiği için ilginç bulacağınız bir müzedir. Müze Adana- Mersin çıkışında, hipodromun 300 metre doğusundadır.

Adres: Yeşiloba Mah. 46193 sok. Yeşiloba Şehitliği Seyhan

Telefon: (0322) 429 76 96

Hafta içi: 08:00-18:00

Ücretsiz

Adana Arkeoloji Müzesi

Tarihi Milli Mensucat Fabrikası, yakın zamanda altı farklı müzeyi çatısında toplayacak bir müze kompleksine dönüşecek. Bunlardan ilki, Adana Arkeoloji müzesi 2017’de hizmete girdi ve 50 binden fazla objeye sahip. Müze kompleksi içerisinde açılacak diğer müzelerse, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi olacak. 1907’den bu yüzyılın başına kadar kullanılan Milli Mensucat Fabrikasında ünlü yazar Orhan Kemal bir dönem memur olarak çalışmış, Bekçi Murtaza romanına da esin olmuştur.

Dünya’nın en önemli sikke koleksiyonlarından birine sahip olan Arkeoloji müzesinde, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Medusalı Lahit, Selçuklu çinileri ve çeşitli uygarlıklara ait mühürler görülmeye değer eserler arasında yer almaktadır. Roma ve Osmanlı döneminin kıyafetleri gibi bazı etkili anlatımları, balmumundan heykeller ile yapılmıştır.  Ayrıca müze içerisinde, mozaikler için ayrılmış özel bir alan bulunmakta, bu mozaiklerden “Lir Çalan Orpheus Mozaği” en ilgi görenidir.

Çocuklar için ayrılan sanat atölyesinde ebru, mozaik, cam üfleme gibi birçok sanatsal etkinlikler yapılmaktadır. Müzenin geniş bahçesinde tarihi dokuyu hissedebilir, kafeteryasında soluklanıp çay, kahve içebilirsiniz. Satış mağazasında eserlerin minyatür kopyaları, tarihi uygarlıklara ait takıların imitasyonları ve Adana’ya ait hediyelikleri bulabilirsiniz.

Müzeden Ayrılmadan Görülmesi Gereken Eserler; 

Dağ Kristali Heykelciliği; Geç Hitit Dönemi’ne aittir, yontma tekniğiyle yapılmıştır.

Akhilleus Lahti; Tarsus kazılarında çıkarılan, Troya savaşlarını yüksek kabartma biçiminde betimleyen “Akhilleus Lahti” Roma dönemine aittir.

Antropoid Lahit; Eski Mısır inancına göre, mumyanın dışındaki lahite ölen kişinin vücut ve yüz betimi işlenmiş, böylelikle kişinin ölümsüzleştiğine inanılmıştır. Bu eser Roma dönemine aittir.

Romalı Senatör Heykeli; Adana’nın Karataş ilçesinde yer alan, Magarsus Antik Kenti’nden çıkarılan, insan boyutundaki bronz Karataş Heykeli’nin şair, politikacı ya da soylu birine ait olabileceği düşünülmekte; halk ise heykeli “Romalı Senatör” olarak adlandırmaktadır.

Tarhunda Heykeli; Yaklaşık 3000 yıllık dev boyuttaki Hitit Tanrısı Tarhunda Heykeli üzerindeki kabartmada “Ben Adania Tanrısıyım” yazıyor. Bu yazıt, kentin adının en az 3000 yıldır değişmeden devam ettiğini göstermektedir.

Taş Köprü Kitabesi; Kitabenin ortasında yer alan oval bir çelenk içerisinde, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’in tuğrası ve dallarıyla bir papatya çiçeği işlenmiştir. Kitabe de ise Sultan Abdülmecid’in köprüyü sağlamlaştırmak adına tamir ettirdiği yazılmaktadır.

* Müze Kart;  300’den fazla müze ve ören yerine 1 yıllık giriş hakkı tanıyan Müze kart birçok büyük müze gişesinde 70 TL karşılığında satın alınabiliyor. Tek giriş 12 TL.

Adres: Döşeme Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı No:7, 01060 Seyhan

Telefon:  (0322) 454 38 57

Kış Dönemi:  08.30 – 17.00

Yaz Dönemi: 09.00 – 19.00

Pazartesi günleri kapalı

Görünüz…

Eğer bir hafta sonunuzu Adana’daki küçük müzelere ayırdıysanız, bir müze olmazsa da Abidin Dino Sanat Parkı’nı da görmelisiniz. Çünkü bu park Abidin Dino, Arif Dino, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Ali Özgentürk, Mustafa Sağyaşar ve Yılmaz Güney gibi birçok önemli sanatçının uğrak yeriydi. Ziyaret ettiğinizde Abidin Dino, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal’in bronz heykellerini, Abidin Dino’ya ait bir sergiyi ve onun Adana’daki yaşamından kesitleri görebileceksiniz. Park, Atatürk Caddesi’nde Büyükşehir Belediyesi Binası’nın hemen yanında yer almaktadır.

Adres: Reşatbey, Atatürk Cd. No:14/D, 01120 Seyhan/Adana

24 saat açık

*Adana Destinasyonu, S. Haluk Uygur’un “52 Hafta Adana ve Çevresi” kitabından alınmıştır.

Atatürk Evi Fotoğrafı: S. Haluk Uygur

Adana Sinema Müzesi, Baltacı Fotoğraf Müzesi, Karacaoğlan Edebiyat Müzesi, Yeşiolba Şehitliği ve Milli Mücadele Müzesi, Adana Arkeoloji Müzesi ve Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi fotoğrafları; Mehmet Emin Arıcı 

REZERVASYON FORMU