Ellerimiz Deklanşörde, Kulaklarımız da Kuş Seslerinde; Kırmıtlı Kuş Cenneti’ndeyiz

Saat sabahın altısı… Ellerimiz deklanşörde, kulaklarımız ise kuş seslerinde. Hemen yanı başımızdan, bir aşk şarkısı tadıyla bir kuşun cıvıltısı. Bu kadar ince nağme, ancak sevgiyle fısıldanır! “İşte bizim çapkın” diye atılıyor, Kırmıtlı’dan kuş gözlemcisi Ali Murtaza Doğan. Çapkın Kuşlar Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde çapkın çok; İzmir Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını, Yerli Yalıçapkını. Bilimsel dilleriyle Halcyan smyrenis, Ceryle rudis ve Alcedo atthis. Murtaza Bey sanki âşık kuşlara. Seslerini duydu mu kendinden geçiyor, aldığı zevk gözlerinden okunuyor.

Elinde fotoğraf makinesi ve dürbün, arabasındaki düzeneklerle devamlı kuş cennetinde nöbette. Yanında kalem defter her gördüğü kuşu kaydediyor. Ali Murtaza Doğan bu konuda o kadar ustalaşmış ki Kırmıtlı’da 131 çeşit kuş yaşadığından bahsedip, arka arkaya isimlerini sıralayabiliyor. Gece Balıkçıl, Beyaz Balıkçıl, Turuncu Sırtlı Örümcek Kuşu, Maskeli Örümcek Kuşu, Arı Kuşu, Saz Tavuğu, Sakarmeke, Küçük Batağan ve bunların dışında birçok tür kuş, ördek… Ama ille de Yalıçapkınları ve Gece Balıkçıllar önemli. Çünkü bunlar gittikçe soyu tükenen ve en çok Doğu Akdeniz Bölgesi’nde bulunan kuşlar. Yani kıymetli hemşehrilerimiz.

Avcılar Azaldıkça, Kuşlar Rahatlıyor

Sizde bizler gibi birçok kuş cenneti dolaşmışsınızdır; ama Kırmıtlı’nın özelliği, kuşlar daha az tedirgin. Yani yanlarına daha rahat yaklaşabiliyorsunuz. En azından uzaktan olsa da görebiliyorsunuz. Murtaza Bey bu durumu “Avcılık azaldıkça, kuşlar daha az kaçıyorlar ”diye izah ediyor. Ama yine de yerlerde fişek kalıntıları bulmak mümkün.

Sadece Kuşlara Değil, İnsanlara da Cennet

Osmaniye’den Kadirli-Karatepe yoluna doğru giderken Cevdetiye Kasabası’nı geçer geçmez Ceyhan Irmağı’na doğru dönen patikaya saparsanız Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne varırsınız. Kırmıtlı koruma altına alınmak üzere. 1.11.2007’de başlayıp 31.10.2008’de biten bir tanıtım projesiyle bölge turizme kazandırılmış. Kırmıtlı Kuş Alanı, Ceyhan Nehri’nin kıvrılarak göletler yaptığı ve çıplak ovanın içerisinde, bir vaha gibi korulukların olduğu bir alan. İçerisinde bir de piknik alanı mevcut. Siz de bizim gibi kuşlardan oluşan bir korodan, cıvıltı ile yapılan evrensel bir senfoni dinlemek istiyorsanız, fotoğraf makinenizi (ama tele objektif olmalı) veya dürbününüzü alıp Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne geliniz. Bölge de henüz bilinmeyen bir değerini, başkalarından önce tanımanın hazzını yaşayınız. Saat sabahın erken saatleri… Elleriniz deklanşörde, kulaklarınız ise kuş seslerinde. Eminiz huzurlu bir hafta sonu sizi bekliyor

Bilgi...

Kırmıtlı’daki Bazı Kuşlar Hakkında Kısaca

Küçük Batağan (Tachybaptus ruficollis): Yaklaşık 27 cm boyundadır. Akarsu ve göllerde, su bitkilerinin arasında yaşayıp yuvalanır. Yavrular anne veya babalarının sırtında dolaşır. Sesi tiz bir gülüşe benzer.

Saz Tavuğu (Gallinula chlorobus): 33 cm boyundadır. Yurdumuzun her yöresinde göl ve sazlıklarda bulunur. Görülmesi zordur. Sazların içinde saklanır. Uzun bacaklarıyla suda dolaşır ve su bitkileriyle beslenir.

Yalı Çapkını (Alceda atthis): 16 cm boyundadır. Dere, ırmak, göl ve denizlerde suya dalıp balık avlayarak beslenir. Dere kenarındaki oyuklarda yuvalanır. Çok hızlı uçar ve dalar.

Alaca Yalı Çapkını (Ceryle rudis): 25 cm civarındadır. Yurdumuzun güney ve güneydoğusundaki ırmak boylarında yaşar. Zaman zaman hızla kanat çırparak su üzerinde durur ve avını arar.

Arı Kuşu (Menops apkaster): 28 cm boyundadır. Arılar ve öbür uçan böceklerle beslenir. Tellere ve direklere tüneyerek görülebilir. Kışı güneyde geçirirler.

İbibik (Upupa epops): 28 cm civarındadır. Ağaçlık, çalılık yerlerde olur. Ağaç ya da toprak oyuklarına yuvalanır. Çekirge, kertenkele yer. “Pu-pu-puu” diye öter.

*Destinasyon Programı ve Fotoğraflar, S. Haluk Uygur’un “52 Hafta Adana ve Çevresi” kitabından alınmıştır.

 

 

REZERVASYON FORMU